207 practicanți de arte marțiale și mai specific Karate IKU, membri ai Federației Române de Arte Marțiale, având vârste cuprinse între 6 și 70 ani, au participat la a 3-a ediție a stagiului de vară Karate IKU ce a fost organizat în perioada 17-24 iulie 2023 în stațiunea Venus de pe litoralul românesc.

Această a 3-a ediție a fost condusă de Shihan Adrian Nagel și a avut ca scop realizarea unei pregătiri centralizate a lotului national (teoretică și practică), extinse pentru toate vârstele și nivelele de tehnică.

S-a urmărit prin acest stagiu atingerea mai multor obiective:

*realizarea pregătirii tehnico – tactice necesare pentru participarea lotului national extins la Campionatul European de Karate IKU ce se desfășoară în Slovenia, în Octombrie;

* promovarea valorilor create de-a lungul timpului cu ajutorul campionilor și a antrenorilor consacrați;

* insuflarea acestor valori către tinerele speranțe ale acestei frumoase arte marțiale, prin întâlnirea cu sportivii care au obținut rezultate importante în domeniu;

* întărirea relațiilor dintre sportivii și antrenorii români.

La fiecare dintre cele trei ediții au fost invitați și alți membri din Biroul Federal, pe lângă Shihan Adrian Nagel. Prezenți și de această dată, au fost :

– Shihan Florentin Marinescu – Președinte al Federației Române de Arte Marțiale;

– Sensei Petrică Bulmagă – Secretar General al F.R.A.M..

Antrenamentele au fost susținute de către antrenori desemnați, după o programă supravegheată de către Shihan Adrian Nagel. Aceștia au fost: Dl. Amariei, Dl. Hrițcu, Dl. Ignătescu, Dl. Iordăchescu, Dl. Mirică, Dl. Peagu, Dl. Ștefănescu,  Dl. Tavarez, Dl. Tripa.

De-a lungul celor 7 zile de pregătire intensă s-au alternat în orar pregătirea fizică generală și pregătirea specifică din Karate IKU, împreună cu cele 3 părți fundamentale ale artelor marțiale – Kihon, Kata, Kumite.

Au fost realizate câte trei sesiuni de pregătire în fiecare zi, pe mai multe grupe în paralel, o parte dintre aceste sesiuni având loc în Dojo-ul special pregătit de la ”Academy Hotel”:

– dimineața de la 8.00 la 9.00: înviorare, alergare pe plajă și stretching;

– la prânz de la 11.00 la 13.00: pregătire de bază;

– seara de la 17.30 la 19.30: pregătire specifică.

Au mai fost realizate și două sesiuni legate de prelucrarea, înțelegerea și aplicarea regulamentului de competiție IKU.

Pentru cei mai mici de vârstă au fost organizate, sub supravegherea antrenorilor, excursii la obiectivele turistice din Constanța, seri tematice, participare la spectacole pe litoral și de circ.

Kancho Florentin Marinescu a împărtășit participanților din vasta sa experiență în arte marțiale și pregătire fizică , precum și din valorile referitoare la etică pe care le promovează.

Shihan Florentin Marinescu este primul practicant de Karate DO din România (1967) deținând centura neagră 8 DAN, este practicant de Ju-Jitsu pe care l-a început în 1964 deținând aici centura neagră 10 DAN, precum și practicant de Judo din 1960, având centura neagră 5 DAN. Din 2005 Dl. Florentin Marinescu a fost trecut în ”Hall of Fame” al Karate DO.

În acest stagiu destinat iubitorilor de Karate care fac parte din IKU, Kancho Florentin Marinescu a condus de cele mai multe ori pregătirea practicanților, în care a prezentat:

* elemente de arte martiale tradiționale (karate, ju-jitsu, judo),

* elemente de autoapărare,

* modele de comportament, principii de etică și respect în artele martiale aplicabile de asemenea și în viața de zi cu zi.

De asemenea, Kancho Marinescu a organizat pentru antrenori, în fiecare seară de la orele 21.30 – 23.30, la dojo-ul din curtea Hotelului Academy, prezentări referitoare la:

  • teoria antrenamentului sportiv,
  • pregătirea practicantului de arte marțiale de-a lungul vieții,
  • istoria Artelor Marțiale în România,
  • evoluția sistemelor și școlilor de arte marțiale în lume și în țara noastră,
  • obiectivele conducerii F.R.A.M. si metode de punere in practică a acestora de către antrenori și practicanți,
  • modele de bune practici în sala de pregătire, în familie și în viata fiecăruia.

În ultima zi a acestui cantonament de vară au fost susținute riguroase examene de grad (KYU și DAN) la care au participat o parte din sportivii prezenți. La ediția din acest an au fost prezenți în comisie și au și supervizat :

  • Shihan Adrian Nagel (director Karate IKU din Federația Română de Arte Marțiale);
  • Sensei Nicolae Iordăchescu (presedintele comisiei tehnice Karate IKU din F.R.A.M.);
  • Sensei Ionuț Ștefănescu (președintele comisiei de arbitraj Karate IKU din F.R.A.M.);

Felicitări celor care au susținut examen de centură pentru promovare la:

  • Sensei Dorin Amariei, unul dintre veteranii României, în vârstă de 55 ani – centura neagră 4 DAN (Yondan);
  • Cosmin Crețu – centura neagră 1 DAN (Shodan);
  • Mara Moise – centura maro 3 KYU;
  • Delia Dumitriu – centura maro 3 KYU.

Pentru practicanții de Karate IKU urmează cantonamentul lotului national ce are loc la munte (Poiana Brașov) în perioada 21-28 august, având ca scop pregătirea pentru Cupa României din Septembrie de la Timișoara, dar si  pregătirea pentru principalul obiectiv și anume participarea cu succes la Campionatul European de Karate IKU din Slovenia, ce are loc în luna octombrie.

Antrenorii și instructorii de Karate IKU vor participa alături de ceilalți colegi din Federația Română de Arte Marțiale  la stagiul de perfectionare organizat de F.R.A.M. în Poiana Brasov între 21-24 septembrie 2023.

Referitor la această ediție a 3-a a stagiului de vară Karate IKU, organizată în perioada 17-24 iulie 2023, Shihan Adrian Nagel s-a declarant mulțumit de rezultatele obținute.

S-a început deja pregătirea ediției viitoare prin strângerea de impresii de la participanți de către secretarul Karate IKU – Dl. Andrei Tripa.

Felicitări:

  • tuturor participanților și mai ales celor care au susținut și absolvit examenele de centură.

Mulțumiri :

  • ”Academy Hotel” și ”Resort Iulia” pentru găzduirea participanților;
  • ”Restaurant Esplanada” pentru serviciile oferite și mâncarea de calitate;
  • sportivilor, antrenorilor și părinților pentru susținerea fenomenului de arte marțiale și mai specific Karate IKU și promovarea performanței prin participarea la competiții, stagii de pregătire, antrenamente zilnice;
  • Dlui Ionuț Ștefănescu și Dlui Andrei Tripa pentru informații, video, fotografii;
  • Shihan Florentin Marinescu, Shihan Adrian Nagel, Sensei Petrică Bulmagă pentru participarea la acest stagiu, susținerea și insuflarea valorilor și calității în artele marțiale.

Succes tuturor în activitatea sportivă!

Federația Română de Arte Marțiale

www.fram.ro

(n.r. – Kihon – este termenul japonez care semnifică ”bază” sau ”fundamente”. Acest termen este folosit pentru a face referire la tehnicile de bază care sunt predate și practicate ca și fundament în majoritatea artelor marțiale. Practicarea și stăpânirea la nivel de măestrie a Kihon este esențială pentru toate antrenamentele avansate și include practicarea formelor corecte ale corpului și modul correct de a respira în timpul realizării unor procedee  și tehnici de bază precum – poziții, lovituri de braț sau picior etc.)

(n.r.- Kata- seturi de secvențe de mișcări de karate organizate într-o pre-aranjată luptă împotriva unui/ mai mulți  oponent/ți imaginar/i)

(n.r. – Kumite – acea parte a karate-ului care presupune lupta directă dintre doi / mai mulți parteneri)

(n.r. – IKU – International Karate Union )

(n.r.- Shodan – 1 DAN – grad de început în artele marțiale japoneze, ca centură neagră)

(n.r.- Yondan – 4 DAN – grad în artele marțiale japoneze, ca centură neagră)

(n.r. – KYU & DAN – grade în artele marțiale japoneze, ce reflectă nivelul de pregătire al practicantului)

(n.r. – Sensei – ”profesor” sau ”maestru” – termen cu origini japoneze și care se referă la persoana care în mod normal deține cel mai înalt grad din Dojo și e de asemenea responsabil pentru cursuri)

(n.r. – Shihan – ”profesor” sau ”maestru” – termen care are aceleași semnificații cu cel de Sensei dar e folosit în sens onorific și se referă la o persoană mai în vârstă care a ajuns la un grad mai înalt în filozofia Budo – ca artă marțială)

(n.r. – Kancho – termen cu origini japoneze care semnifică ideea de director sau conducător al unui stil, al unui dojo. ”Kan” înseamnă construcție iar ”cho” – cap, conducător)

………………………….

Link-uri utile :

  1. www.fram.ro – website Federația Română de Arte Marțiale pe care se regăsește și acest articol al Federația Română de Arte Marțiale (cuprinde și link-uri către foto și video);
  2. Postare FB F.R.A.M. – calup fotografii din Stagiul de vară Karate IKU 2023
  3. @FRArteMartiale – pagina de Facebook a Federației Române de Arte Marțiale;
  4. @federatiaromanadeartemartiale – pagina de Instagram – Federația Română de Arte Marțiale;
  5. @federatiaromanadeartemartiale – canal de Youtube – Federația Română de Arte Marțiale

………………………………………………………

Surse informații, fotografii și video – Dl. Florentin Marinescu, Dl. Ionuț Ștefănescu, Dl. Andrei Tripa, internet.

Articol scris și editat de D-ra Ioana Lupescu (Manager Proiect Comunicare &  Imagine, Federația Română de Arte Marțiale) – 0727.553.977, office@fram.ro.

……………………………………………………….

#KarateIKU #FRAM #Stagiu #Vara #AFost #Iulie2023 #Venus #DOJOAcademyHotel #CenturaNeagra

#ArteMartiale #Shihan #Kancho #TabaraDeVara #KYU #DAN #AcademyHotel #ResortIulia #Plaja #RestaurantEsplanada

………………………………..