În perioada 9-16 iulie 2023 s-a desfășurat la Bușteni a doua ediție a stagiului de pregătire de vară – Ashihara Summer Camp.
Peste 170 de practicanți de Ashihara Karate cu vârste între 6 și 48 de ani, din 4 cluburi sportive membre ale Federația Română de Arte Marțiale (Club Sportiv Ovidiu, Ashihara Karate Constanța, Ashihara Karate Pitești și Ashihara Karate Mioveni) au beneficiat de o pregătire intensă de-a lungul a 6 zile.
În prim plan au fost pregătirea fizică generală cât și cea specifică Ashihara Karate, mai ales că o mare parte dintre acești sportivi fac parte din lotul national ce va participa la Campionatul Mondial de Ashihara Karate 2023 în noiembrie în Japonia la Matsuyama – locul de naștere al acestei arte marțiale ce aduce o perspectivă modernă aparte ideii de full-contact. La Matsuyama orice sportiv iubitor și practicant de Ashihara Karate se poate inspira din moștenirea lăsată de cel care a creat acest concept – Kancho Hideyuki Ashihara , fiului său – Kancho Hidenori Ashihara.
Cele trei antrenamente zilnice au fost apreciate de către cei prezenți:
– la cele organizate dimineața începând cu orele 06.00 s-au executat exerciții de înviorare și de tehnică de bază;
– antrenamentele de prânz au fost orientate către partea de Kata;
(n.r.- Kata- seturi de secvențe de mișcări de karate organizate într-o pre-aranjată luptă împotriva unui/ mai mulți oponent/ți imaginar/i)
– cele de seară au fost direcționate către Kumite și Sabaki;
(n.r. – Kumite – acea parte a karate-ului care presupune lupta directă dintre doi / mai mulți parteneri)
(n.r.- Sabaki – este o mișcare, o metodă unică de a întâmpina un atac prin combinarea apărării cu atacul într-unul singur. Sabaki folosește una dintre cele 4 mișcări circulare fundamentale în cadrul unui răspuns la un atac. Kancho Hideyuki Ashihara a utilizat acest cuvânt pentru a descrie cel mai bine acest gen de mișcare).
Sensei Mihai Vătafu (Centura Neagră 3 DAN) a condus și supervizat antrenamentele de-a lungul acestei a 2-a ediții din Ashihara Summer Camp.
Alți lectori / antrenori / instructori care au fost prezenți și au oferit din experiența lor alături de Sensei Vătafu, au fost cei care au susținut examene de Shodan și Nidan în cadrul acestui stagiu:
– Alina Cruceană (Campioană Mondială),
– Ioana-Gabriela Dumitru (Campioană Mondială),
– Alexandru Jitea (Vicecampion Mondial),
– Eriko Nițu (Campion Mondial la Ashihara Karate și Kickbox),
– Andreea Guriță,
– Vlad Toboc,
– Alexandru Toboc,
– Sensei Gabi Luca,
– Sensei Ștefan Cristian Ghițulescu (organizatorul stagiului).
În ultimele zile ale acestui cantonament de vară au fost susținute examene de grad (KYU și DAN) la care au participat o parte din sportivii prezenți. La ediția din acest an au fost prezenți și au și supervizat alături de Sensei Vătafu:
* Sensei Petrică Bulmagă (Secretar General al @federatiaromanadeartemartiale) ;
* Shihan Dan Mătușea (Antrenor-coordonator al lotului național de Ashihara Karate al F.R.A.M.).
Examenele pentru gradele 10-9-8 KYU au fost susținute Vineri 14 iulie. Cele pentru gradele mai avansate, de la 7-1 KYU, au fost susținute Sâmbătă 15 iulie. S-au organizat și examene pentru centura neagră 1 DAN la care au participat câțiva sportivi, cât și pentru centura neagră 2 DAN – Sensei Gabi Luca și Sensei Ștefan Cristian Ghițulescu.
Împreună cu Shihan Mătușea, au fost prezenți în aceste zile de examen și câțiva sportivi membrii ai lotului national al Serbiei, aflați la pregătire în Brașov.
”Pentru noi este o onoare să examinăm și să acordăm Shodan și Nidan în România. Până de curând sportivii noștri susțineau astfel de examene în Danemarca sau în tara de origine a stilului Ashihara Karate, în Japonia.” – Sensei Mihai Vătafu.
(n.r.- Shodan – 1 DAN – grad de început în artele marțiale japoneze, ca centură neagră).
(n.r.- Nidan – 2 DAN – grad în artele marțiale japoneze, ca centură neagră).
(n.r. – Sensei – ”profesor” sau ”maestru” – termen cu origini japoneze și care se referă la persoana care în mod normal deține cel mai înalt grad din Dojo și e de asemenea responsabil pentru cursuri)
(n.r. – Shihan – ”profesor” sau ”maestru” – termen care are aceleași semnificații cu cel de Sensei dar e folosit în sens onorific și se referă la o persoană mai în vârstă care a ajuns la un grad mai înalt în filozofia Budo – ca artă marțială)
Felicitări !
- tuturor celor care au participat, pentru implicarea în dezvoltarea personală realizată prin arte marțiale în general și Ashihara Karate în special;
- celor care au susținut și promovat examenele de KYU și DAN;
- părinților sportivilor prezenți, pentru implicare și susținerea promovării valorilor și beneficiilor aduse de artele marțiale în general și Ashihara Karate în special.
Succes tuturor în activitatea sportivă!
Federația Română de Arte Marțiale
………………………….
Surse fotografii și video – @FotoStudioLucas și D-nul Lucian Bursuc.
Surse informații – D-nul Lucian Bursuc
Mulțumim.
Comunicat / articol scris și editat de D-ra Ioana Lupescu (Manager Proiect Comunicare & Imagine, Federația Română de Arte Marțiale) – 0727.553.977, office@fram.ro.
……………………………………………………….
Link-uri utile :
- www.fram.ro – website Federația Română de Arte Marțiale pe care se regăsește și acest articol al Federația Română de Arte Marțiale (cuprinde și link-uri către foto și video);
- YB F.R.A.M. – video cu momente din Ashihara Summer Camp 2023
- FB F.R.A.M. – calup fotografii din Ashihara Summer Camp 2023
- @FRArteMartiale – pagina de Facebook a Federației Române de Arte Marțiale;
- @federatiaromanadeartemartiale – pagina de Instagram – Federația Română de Arte Marțiale;
- @federatiaromanadeartemartiale – canal de Youtube – Federația Română de Arte Marțiale;
- Foto Studio Lucas | Fotograful tau din Arges si Muntenia ! (wordpress.com)