Campionatul European IKU va avea loc la Oradea, perioada 27.10 – 31.10.2021

Federatia Romana de Arte Martiale a primit invitatia oficiala din partea Uniunii Internationale de Karate, pentru Campionatul European IKU 2021, ce se va desfasura la sfarsitul acestei luni, 27.10 – 31.10.2021, in Oradea, la arena “Antonio Alexe”.

Arena Campionat IKU 2021

Arena unde se va desfasura evenimentul, poarta numele baschetbalistului Antonio Alexe (fost jucator al echipei de baschet CSM Oradea) si are o capacitate de 2500 de locuri, fiind cea mai mare sala de sport ce se afla la dispozitia Clubului Sportiv Municipal Oradea. Aceasta gazduieste echipa de baschet a orasului si organizeaza diverse evenimente sau competitii sportive. De altfel, Oradea nu este straina de un eveniment de o astfel de anvergura, in anul 2019 gazduind campionatul European de baschet U21.

Campionatul European IKU se va desfasura pe parcursul in 4 zone de concurs, ceremonia de decernare a premiilor avand loc imediat dupa terminatea probelor la fiecare categorie in parte.

Incadrare stiluri de lupta / varsta. Un aspect specific unor astfel de competitii, este incadrarea concurentilor luand in considerare varsta acestora dar si stilul de lupta, dupa cum urmeaza :
• Copii cu varsta intre 12 – 13 ani – Nihon Kumite Individual / Echipe ;
• Copii cu varsta intre 14 – 15 ani – Kata Individual – Sanbon Individual / Ippon Kumite – Sanbon / Ippon kumite Echipe – Echipe Sanbon Rotation Kumite ;
• Juniori (16 – 17 ani) – Kata individual – Individual Sanbon / Ippon kumite – Sanbon / Ippon kumite Echipe – Echipe Sanbon Rotation Kumite;
• Seniori ( 18 – 40 ani ) – Kata individual – Kata absolut – Sanbon individual / Ippon kumite – Absolut Sanbon Kumite – Echipe de kumite Sanbon / Ippon – Echipe de kumite de rotație Sanbon;
• Veteranii A ( 41 – 50 de ani ) si Veteranii B ( 51 – 65 ani ) Kata individual – Kumite individual Sanbon;
• Veterani (41 – 65 de ani) – Individual Ippon Kumite;
• Copii cu varsta intre 12-15 ani Echipe Kata;
• Absolut (16-40) Echipe Kata;

Campionat IKU ORADEA 2021Sunt cateva reguli stabilite de organizatori, pe care participantii trebuie sa le respecte, pentru buna desfasurare a evenimentului. Reguli si mentiuni pentru campionatul IKU 2021 :
• Accesul in arena se va face doar pe baza certificatului verde, respectand toate masurile sanitare in vigoare.
• Pe podium toti sportivii vor purta treningul national sau kimono. Nu va fi permisa o alta imbracaminte.
• *Varsta prevazuta in ziua acreditarii. Nu se impune nicio limita pentru numarul total de participanti la concursurile individuale.
• In competitiile pe echipe este permisa o singura echipa pe natiune pe categorie, exceptand natiunea gazda care poate participa cu maximum 2 echipe / categorie.
• In competitia Kata nu este prevazuta nicio divizie de centuri.
• In competitia Juveniles, doar concurentilor ce detin centura albastra, maro sau neagra li se vor permite concurarea.
• Concurentii kata vor fi impartiti in stiluri (Shotokan, Wado Ryu, Shito Ryu, Goju Ryu, Rengokai). Fiecare dintre acestia poate concura intr-un singur stil de karate.
• A fost creata o noua categorie de kata ce intruneste toate stilurile, denumita “Absolut”. Pot participa concurentii seniori, cu varsta 18 – 40 de ani. Echipele ce vor concura vor fi compuse din trei sportivi, barbati sau femei, si vor impartite in urmatoarele categorii :
 Tineri – echipa formata din sportivi din categoriile Juniori si Cadeti
 Absolut – echipa formata din sportive din categoriile Juniori si Seniori.
• Competitia Kumite va fi impartita in 3 categorii : Shobu Nihon ( pentru minori), Shobu Sanbon si Shobu Ippon. Pentru participantii cu varsta mai mare de 14 ani, mentionam ca pot concura intr-un singur tip de concurs, fie Sanbon, fie Ippon.
• In aceeasi competitie, federatia nationala poate lasa un atlet sa concureze in diferite categorii ( Sanbon, Ippon, Sanbon Rotation). Nu este prevazuta nicio devizie de centura, exceptie facand categoria de juniori unde le este permisa participarea doar concurentilor ce detin centura albastra / maro / neagra.
• La categoria juniori, numai concurenții centurii albastre / maro / negre vor avea voie să concureze.

Stilul de lupta Kumite presupune lupta directa intre doi concurenti / parteneri. Conform Federatiei Mondiale de Karate, acest stil presupune lovituri de brat si de picior in sistem semi-contact, durata luptei fiind de aproximativ 3 minute. Incadrarea competitiei Kumite se va face pe urmatoarele categorii :
Individual Shobu Nihon :
 Copii cu varsta intre 12 – 13 ani: Barbati : 45, 50 , 55, 60+kg ; Femei : 42, 47, 47+ kg;
Individual Shobu Sanbon :
 Copii cu varsta intre 14 – 15 ani: Barbati : 52, 57, 63, 70, 70+kg; Femei: 47; 55; 55+ kg;
 Juniori (16-17 ani); Barbati : 55, 61 68, 75, 75+ kg; Femei: 50, 58, 58+ kg;
 Seniori ( 18 – 40 ani); Barbati: 62, 68, 74, 80, 80+ kg; Femei : 55, 63, 63+ kg;
 Veterani A ( 41- 50 ani);
 Veterani B ( 51 – 65 ani);
Invidividual Shobu Ippon :
 Copii cu varsta intre 14 – 15 ani;
 Juniori (16-17 ani);
 Seniori ( 18 – 40 ani);
 Veterani ( 41 – 65 ani);

In campionat este prevazuta si o competitie pentru sportivii cu dizabilitati.
Cele 3 categorii de handicap admise in concurs sunt :
 Sportivi cu deficiențe motorii (pe scaune cu rotile sau cârje);
 Sportivi cu deficiență de vedere;
Sportivi cu deficiență intelectuală;
Împărțirea pe vârste va fi (art. 11):
 Până la 15 ani;
 De la 16 ani;

Puteti consulta toate regulile si informatiile referitoare la eveniment in linkul urmator : “Invitatie oficiala.”

Programul de desfasurare al evenimentului il gasiti prezentat detalialt in linkul urmator : „Program Campionat IKU 2021″

Pentru noi este o mare onoare si placere sa va avem ca oaspeti aici, in Romania, astfel ca va uram un calduros “bine ati venit!”. Dorim impreuna cu dumneavoastra, sa transformam aceasta competitie intr-o oportunitate de a ne bucura de karate si artele martiale, in general.
Kancho Florentin Marinescu,
Președinte al Federației de Arte Marțiale,
8 Dan Karate, 10 Dan Ju-Jitsu, 5 Dan Judo