Două titluri de Campioni Mondiali, patru titluri de Vicecampioni Mondiali, trei medalii de bronz precum și alte rezultate notabile pentru sportivii români practicanți de Ju-Jitsu, au fost obținute la Campionatele Mondiale de Ju-Jitsu 2023 (Adulți & Masters), desfășurate în Mongolia la Ulaanbaatar, în perioada 15 iulie – 20 iulie 2023.

Delegația României formată din 13 persoane membre ale Federației Române de Arte Marțiale (F.R.A.M.), a reprezentat cu succes la cel mai înalt nivel această artă marțială nobilă cu origini japoneze ce se inspiră din tehnicile și procedeele folosite de samurai în luptă, Ju-Jitsu.

Din delegație au făcut parte arbitrii : D-na Dana Mihaela Mortelmans, D-nul Răzvan Iacob, precum și sportivii: D-na Ramona Lixandru, D-na Genoveva Dobre, D-na Adina Oancea, D-nul Ionuț Costin Dobre, D-nul Doru D. Galan, D-nul Marius Stan, D-nul Marc Bălășescu, D-nul Ovidiu Tudor, D-nul Vlad Darie, D-nul Rinu Trașcă – Staicu (sportiv și șef de delegație), D-nul Viorel Lixandru (sportiv și antrenor de lot).

475 de sportivi din 41 de națiuni au participat la a 20-a ediție de Campionat Mondial de Ju-Jitsu Adulți 2023, ce a fost organizată de Mongolian Jiu Jitsu Federațion (MJJF), sub egida Ju-Jitsu International Federation (JJIF) între 15-20 iulie. România, prin rezultatele celor 8 sportivi componenți ai lotului național de Ju-Jitsu Seniori (Adulți), a ocupat locul 10, cu 5 medalii câștigate (1 medalie de aur, 2 medalii de argint, 2 medalii de bronz).

Tot între 15-20 iulie 2023, la Ulaanbaatar, sub egida celor două federații ce si-au unit forțele, a avut loc a 6-a ediție de Campionat Mondial de Ju-Jitsu Masters 2023, la care s-au înscris 98 de sportivi din 18 țări. Cei 4 sportivi români componenți ai lotului de Ju-Jitsu Veterani (Masters), au adus României 4 medalii mondiale (1 medalie de aur, 2 medalii de argint, 1 medalie de bronz), și locul 5 pe națiuni.

Pentru prima oară în istoria Ju-Jitsu-lui din România, avem un titlu de Campion Mondial la Fighting Seniori (pe categoriile masculin și feminin), prin D-na Ramona Lixandru (C.S. Dinamo București), care a obținut medalia de aur mondial la categoria Fighting Seniori -57 de Kg, după 4 victorii în 4 dispute.

După două victorii, una prin Full Ippon (superioritate tehnică în toate cele 3 părți ale luptei) și cealaltă contra unei sportive din Germania cu scorul de 13-10, semifinala s-a desfășurat contra Campioanei Mondiale și Europene din 2022 – Licai Pourtois. Finala a fost  câștigată de sportiva noastră cu scorul de 15-3, contra sportivei daneze – Rebekka Dahl. (link video premiere Ramona Lixandru aici) (link video ceremonii premiere ziua 2 aici)

Ramona Lixandru este Campioană Europeană a categoriei -52 kg în anul 2021, Vicecampioană mondială (2022) și medaliată cu bronz la Campionatul European (2022), iar acum a adăugat în palmares cea mai strălucitoare medalie mondială.

O altă medalie de aur pentru România a fost obținută de către D-nul Viorel Lixandru (antrenor al C.S. Dinamo București și fondator al C.S. Spartacus 2001), care a devenit pentru a doua oară Campion Mondial la Fighting M4, -85 kg (Veterani), după titlul mondial obținut în anul 2022, și titlul de Vicecampion Mondial cucerit în anul 2019. Viorel Lixandru este și dublu Campion European (2019 și 2022).  (link video premiere Viorel aici) (link ceremonii premiere ziua 1 Masters)        

Familia Lixandru, soț și soție, au adus tuturor bucuria auzirii imnului României de două ori, la Ulaanbataar în Mongolia, conferind sentimente aparte atât spiritului sportiv pe care ei îl dețin cât și suporterilor români iubitori de arte marțiale în general și de Ju-Jitsu în particular.

”Am cel mai bun antrenor” –  declară Ramona referindu-se la soțul său, în primul mesaj după câștigarea acestui titlu de Campioană Mondială 2023, ce vine după o muncă asiduă realizată mulți ani, și după o revenire în formă bună d.p.d.v sportiv în urma unei accidentări ce s-a întâmplat în finala Campionatului Mondial de Ju-Jitsu 2022 ce a avut loc la Abu Dhabi (29 octombrie – 8 noiembrie 2022), unde Ramona a câștigat titlul de Vicecampioană Mondială.

Pe treapta a doua a podiumului mondial, România a fost reprezentată în perioada 15-20 iulie 2023, de patru ori, prin:

 • D-nul Rinu Trașcă – Staicu (C.S. Akari București) – două medalii de argint –  Fighting M2 +94 Kg Masters și Ne-Waza M3 -94 Kg Masters.

În cadrul probei de Show mixt Adulți, Genoveva și Ionuț Dobre au obținut de-a lungul anilor rezultate excepționale. Vicecampioni Mondiali (2022), medaliați cu bronz la Campionatul Mondial (2021) și de două ori Vicecampioni Europeni (2021 și 2022). La acest Campionat Mondial de Ju-Jitsu Adulți, sportivii noștri au pornit din poziția de cap de serie numărul 3 și prin prestația deosebită au obținut 47 puncte la execuție, surclasând perechile din Vietnam (38,5 p) și Mongolia (42 p), fiind depășiți doar de echipa Thailandei (49 p).

Proba de Duo mixt Adulți World Division, a fost disputată pentru prima dată după noul regulament de concurs al Federației Internaționale de Ju-Jitsu (JJIF). După o primă rundă în care am avut emoții pentru echipa formată din soții Genoveva și Ionuț Dobre, a urmat runda a 2-a în care sportivii au avut o evoluție excelentă, reușind că urce până pe locul 4 și obținând calificarea în semifinala categoriei. Prestația din semifinală a fost excepțională, sportivii români depășind echipa Germaniei (Campioni Mondiali și Europeni en titre, câștigători ai World Games 2022). În finala împotriva Thailandei, Genoveva și Ionuț au evoluat la capacitate maximă, obținând în final medalia de argint și titlul de Vicecampioni Mondiali, care se adaugă în palmares medaliei de bronz obținută la Campionatul European din anul 2021.

D-nul Rinu Trașcă – Staicu, cel mai în vârstă sportiv înscris în acest Campionat Mondial de Ju-Jitsu (aproape 47 ani), este singurul sportiv din delegația României care a participat între 15-20 iulie 2023 atât la categoriile de Masters (Veterani) la care a câștigat două medalii mondiale de argint, cât și la cele de Adulți (Seniori) unde a ocupat locul IX în cadrul probei de Fighting -94 kg (16 participanți în categorie) și locul XIII la proba Ne-Waza -94 kg (22 participanți).

Sportivul nostru mai are în palmares un titlu de Vicecampion European (Ne-Waza, 2022) și o medalie de bronz la Campionatul European (Fighting, 2022).

Cele 3 medalii de bronz pentru România au fost câștigate de către :

 • D-nul Marius Stan (C.S. Absoluto București) –  medalie de bronz la Ne-Waza M1, -77 kg (Veterani), care se adaugă titlului de Campion Mondial obținut în 2022, la aceeași categorie (link ceremonii premiere ziua 1 Masters aici);
 • D-nul Ionuț Dobre și D-nul Doru D. Galan (C.S. Budo Seishin București) – două medalii de bronz în cadrul probelor Duo masculin Adulți World Division (link video premiere aici) și Duo Show masculin Adulți (link video aici)

Ionuț Dobre și Doru D. Galan au câștigat medalii la Campionatele Mondiale și Europene de Ju-Jitsu, în cadrul probei Duo Show masculin, încă de la introducerea acesteia.

Duo Show este o probă atractivă mai ales pentru spectatorii care nu cunosc artele marțiale. Acțiuni rapide și spectaculoase sunt prezentate. Lovituri precise (de picior și de braț), tehnici dinamice de proiectare și prinderi puternice sunt performate de către concurenți.

Sportivii noștri sunt dubli Vicecampioni Mondiali (2019 și 2021), medaliați cu bronz la Campionatul Mondial (2018), tripli Campioni Europeni (2018, 2019 și 2022), câștigători ai medaliilor de bronz (2021). Pornind din poziția de cap de serie numărul 4 la Campionatul Mondial de Ju-Jitsu Adulți 2023 din Mongolia, sportivii români au urcat pe cea de a treia treaptă a podiumului, în urma perechilor din Austria și Thailanda.

În cadrul probei de Duo masculin, Ionuț și Doru au deja în palmares 3 medalii de bronz la Campionatele Europene (2019, 2021 și 2022) și 1 medalie de bronz la Campionatul Mondial  2019.

Din lotul național de Veterani a mai făcut parte și D-nul Vlad Darie (C.S. Absoluto) care a câștigat un loc IV la M1 Fighting +94 Kg (Masters) și un loc V la Ne-Waza M1 +94 Kg (Masters).

Lotul de seniori al României a cuprins încă 3 sportivi, care ne-au reprezentat cu onoare:

 • Ovidiu Tudor (C.S. Dinamo București), sportiv aflat încă la vârsta junioratului, a obținut locul V în cadrul categoriei Fighting Adulți -56 kg, fiind depășit în meciul pentru medalia de bronz de către sportivul francez Ryan Cherif. Ovidiu este Campion Mondial și dublu Campion European al categoriei -56 kg (U21), fiind un sportiv de viitor pentru țara noastră;
 • Marc Bălășescu (C.S. Absoluto București) a ocupat locul IX în cadrul categoriei Ne-Waza Adulți -85 kg (25 sportivi în categorie);
 • Adina Oancea (C.S. Absoluto), accidentată în primul meci, a ocupat poziția a XIII-a în cadrul categoriei Ne-Waza Adulți -45 kg.

Felicitări sportivilor, antrenorilor și tuturor celor care au contribuit la obținerea acestor performanțe deosebite!

Mulțumim Agenția Națională pentru Sport – pentru sprijinul acordat.

FEDERAȚIA ROMÂNĂ DE ARTE MARȚIALE

……………………………………………………..

Surse fotografii – paginile de Facebook ale Mongolian Jiu-Jitsu Federation și Ju-Jitsu International Federation, Ju-Jitsu Asian Union, portofoliul personal al membrilor delegației României.

Surse informații – paginile de Facebook ale Mongolian Jiu-Jitsu Federation și Ju-Jitsu International Federation,  D-na Dana Mortelmans, D-na Ramona Lixandru.

Mulțumim.

Comunicat / articol scris și editat de D-ra Ioana Lupescu (Manager Proiect Comunicare & Imagine, Federația Română de Arte Marțiale) – 0727.553.977, office@fram.ro.

……………………………………………………….

Link-uri utile :

 1. www.fram.ro – website Federația Română de Arte Marțiale
 2. Articol (Comunicat de presă) – Federația Română de Arte Marțiale despre Campionatul Mondial de Ju-Jitsu 2023, Mongolia
 3. Pagina de Facebook Federația Română de Arte Marțiale
 4. Instagram Federația Română de Arte Marțiale
 5. Youtube Federația Română de Arte Marțiale
 6. Youtube – Live Streams de la Campionatul Mondial de Ju-Jitsu 2023 – Ju-Jitsu International Federation
 7. Facebook Ju-Jitsu International Federation
 8. Facebook Mongolian Jiu Jitsu Federation
 9. Video ceremonie oficială deschidere Campionat Mondial Mondial Ju-Jitsu 2023 Mongolia

……………………………………………………………………