Camera Deputaţilor și-a deschis porţile de 1 Iunie, de Ziua Copilului, cei mici şi însoţitorii lor putând să viziteze gratuit mai multe săli din Palatul Parlamentului, evenimentul purtând denumirea de ‘Porți deschise’ .  

Intrarea liberă, programul de vizitare extins – între orele 10,00 – 17,00, existența posibilității de vizitare a sălilor în care se desfăşoară activitatea parlamentară – respectiv „I.I.C. Brătianu”, „Take Ionescu”, „Unirii”, „Al. I. Cuza”, „I.G. Duca”, „Mihai Viteazul”, Cabinetul preşedintelui Camerei Deputaţilor, sala de plen şi „C.A Rosetti”, precum și faptul că această sărbătoare a copilăriei a coincis cu mini-vacanța de Sfintele Sărbători ale Rusaliilor, a generat un flux de vizitatori de aproximativ 21.000 de copii împreună cu însoțitorii acestora, evenimentul fiind organizat de Parlamentul României – Camera Deputaților. (sursa- stiri pe surse)

Copiii au putut participa, la fel ca şi la ediţiile anterioare, la o serie de momente distractive şi educative, organizate împreună cu mai multe instituţii partenere ale Camerei Deputaţilor.

S-au desfășurat momente de teatru, întâlniri cu personaje din lumea desenelor animate, spectacole de magie, baloane colorate, jocuri interactive şi cabină foto, animatori pe picioroange, au fost prezentate echipamente şi tehnică militară: survol elicopter, elicopter în expoziţie statică, motociclete, simulatoare de zbor şi căşti VR, luptători echipaţi – paraşutişti, piloţi, scafandrii.

Cei mici au avut posibilitatea în acest an de a asculta fanfara militară şi viziona o expoziţie de tradiţii militare şi au putut admira o expoziţie de maşini Dacia de colecţie, o prezentare de cai şi câini dar și participa alături de sportivi, la ateliere demonstrative de arte marțiale, scrimă, baschet, badminton, partide de minifotbal, tenis de masă, volei, rugby şi şah.


Prima ediţie a evenimentului „Porţi deschise pentru copii” a avut loc în 2007. Acţiunea a devenit, deja, o tradiţie prin care Camera Deputaţilor marchează Ziua Internaţională a Copilului şi oferă vizitatorilor ocazia de a cunoaşte una dintre cele mai importante instituţii ale statului.

În 2023, este prima ediție a evenimentului ”Porți deschise”, la care artele marțiale sunt reprezentate și ne bucurăm că Federația Română de Arte Marțiale (F.R.A.M.) a fost invitată în calitate de partener, pentru acest eveniment.

În Sala Unirii din Palatul Parlamentului, Federația Română de Arte Marțiale a susținut demonstrații și ateliere, de-a lungul întregii zile de 1 iunie. Reprezentant oficial al F.R.A.M. la acest eveniment a fost Domnul Petrică Bulmagă – Secretar General.

138 de sportivi legitimați ai Federației Române de Arte Marțiale, unii dintre ei având titluri de Campioni și Vice-Campioni Naționali, Europeni și / sau Mondiali, la diverse categorii de vârstă, alături de instructori și antrenori ai lor, maeștrii emeriți ai sportului, au oferit participanților o experiență plăcută, prin joc și mișcare.

Vizitatorii care și-au dorit să participe la atelierele demonstrative susținute de membrii F.R.A.M., în special copiii, au putut accesa elemente și proceduri simple din artele marțiale, într-un mod eficient, responsabil și distractiv, sub supravegherea atentă a antrenorilor prezenți.

Programul dimineții,  pentru membrii Federația Română de Arte Marțiale, a fost deschis de ateliere susținute de 22 de sportivi practicanți de Ashihara Karate, cu vârste cuprinse între 12 – 25 ani, însoțiti de 2 antrenori. Ashihara Karate este o parte eclectică a artelor marțiale, ce oferă o perspectivă aparte asupra ideii de full contact, și a luat naștere în Japonia, în localitatea Matsuyama – un loc din care vizitatorii încă se pot inspira din moștenirea lăsată de cel care a conceput stilul Ashihara Karate – Kancho Hidenori Ashihara , fiului său – Kancho Hideyuki Ashihara. (link către mai multe fotografii – aici) (video – aici)

Distracția, în zona de arte marțiale, a fost continuată de sportivii practicanți de Ju-Jitsu, membrii ai F.R.A.M. Au fost 22 de sportivi cu vârste cuprinse între 7 – 21 ani, care, sub supravegherea atentă a 2 antrenori, au adus practicile, tehnicile din lupta samurailor precum și eticheta și valorile acestora, mai aproape de copiii care au vizitat Palatul Parlamentului în această zi de 1 iunie 2023. (link către mai multe fotografii – aici)

Qwan Ki Do – această artă marțială ce face parte din F.R.A.M.,  a fost reprezentată la evenimentul ‘Porți deschise’ organizat de Parlamentul României – Camera Deputaților, de către 18 sportivi și 10 instructori & antrenori. Qwan Ki Do are la bază cunostințe moștenite din China și Vietnam iar printre alte atribute pe care le deține enumerăm:

  • aducerea naturii mai aproape de noi datorită mișcărilor și tehnicilor practicate pline de suplețe, forță și grație, mișcări ce se inspiră din cele ale animalelor;
  • tehnicile de folosire a armelor tradiționale, într-un mod eficient, responsabil și plin de fluiditate, care aduc tradiția și valorile strămoșilor, în prezent. (mai multe fotografii – aici)

Karate SKDUN, membru F.R.A.M. – o artă marțială ce are la bază spiritul budo și care insuflă oricărui practicant o disciplină și valori aparte, a fost reprezentată la evenimentul  #PortiDeschise, de 26 de sportivi cu vârste cuprinse între 10  și 31 de ani, alături de 2 antrenori. (mai multe fotografii – aici)

Seria demonstrațiilor de arte marțiale din partea Federației Române de Arte Marțiale a fost încheiată de o nouă serie de practicanți de Ju Jitsu – 50 de sportivi cu vârste cuprinse între 4 și 58 de ani, alături de 5 instructori, 4 antrenori, și liderul acestora. Aceștia au încântat privirile celor prezenți cu demonstrații de virtuozitate și au antrenat copiii prezenți în jocuri pline de veselie, culoare și mișcare, ce au ca scop dezvoltarea armonioasă a oricărui practicant, prin sport în general și arte marțiale în special. (link către mai multe fotografii – aici)

Jocurile sportive, tehnicile de lovire și procedeele cu adversarul, toate prezentate în secvențe simple,  reprezentative pentru artele marțiale – Ashihara Karate, Ju-Jitsu, Karate SKDUN, Qwan Ki Do, au fost unele dintre cele mai apreciate de către publicul prezent în Sala Unirii. Toate au fost realizate în deplină siguranță, sub supravegherea antrenorilor prezenți.

Mai multe fotografii – pe contul de Facebook al Camerei Deputaților – aici.

Video post eveniment – pe contul de Facebook al Camerei Deputaților – aici. (cadre video cu Arte Marțiale practicate de sportivii #FRAM la minutele -1,40 ; 2,16 ; 3,56 )

Detalii despre activitatea Federația Română de Arte Marțiale – F.R.A.M. – pe www.fram.ro, conturile de Facebook și Instagram.

Mulțumim :

* Parlamentul Romaniei – Camera Deputatilor pentru invitația primită de a participa la acest eveniment, mai ales că este pentru prima oară când artele marțiale sunt reprezentate.

* tuturor membrilor F.R.A.M. care au participat cât și celor care i-au însoțit.

* celor care au interacționat cu reprezentanții noștri.

* tuturor celor care s-au implicat pentru a ne furniza instantaneele surprinse cu aparatele foto & video profesionale sau telefoanele personale.

……………………………………….

Link-uri utile:

…………………………….

#PortiDeschise #PalatulParlamentului#CameraDeputatilor #FRAM #ArteMartiale #FederatiaRomanaDeArteMartiale #QwanKiDo #KarateSKDUN #JuJitsu #AshiharaKarate #copii #1Iunie #Cdep#sportivi #AteliereDemonstrative #Sport

…………………………….

Mulțumim celor care au oferit sursele de informare pentru acest articol.

Articol scris și editat de: Ioana Lupescu (Manager Proiect – Comunicare și Imagine, Federația Română de Arte Marțiale) ; Tel: 0727.553.977, E-mail: office@fram.ro