• Lotul României, format din sportivi, antrenori și arbitri legitimați în cadrul Federației Române de Arte Marțiale, a câștigat locul 2 pe națiuni, la Campionatul Mondial de Karate IKU 2022 ce s-a desfășurat în perioada 27-30 octombrie 2022 la Caorle-Venezia (Italia). Acest campionat a reunit 38 de țări participante și aproximativ 1500 de sportivi.

Prin acest rezultat obținut la finalul a patru zile de concurs intens, spiritul de luptă și de echipă al lotului României format din – 71 de sportivi, 5 antrenori de lot și 9 arbitrii, și-a demonstrat valoarea încă o dată. Suporterii care le-au fost alături au contribuit și ei prin energia dăruită, la obținerea acestui titlu de vice- campioni mondiali. Victoria a fost cu atât mai apreciată cu cât ea vine dupa o pauză de 3 ani, ultimul Campionat Mondial de Karate IKU fiind organizat în 2019 în Brazilia.

România a avut o prezență  semnificativă și în corpul de arbitrii. Comisia de arbitrii IKU a campionatului a fost condusă de Domnul Adrian Nagel (Președinte al Comisiei Internaționale de Karate IKU).

Domnul Adrian Nagel la Campionatul Mondial Karate IKU 2022
(Sursă foto – pagina de Facebook a CM de Karate IKU 2022, Italia)

Selecția pentru acest tip de campionate este una riguroasă. Sunt aleși doar primii sportivi clasați la campionatele naționale și europene. Selecția lotului României pentru acest Campionat Mondial de Karate IKU a fost efectuată de către D-nul dr. conf. Adrian Nagel (antrenor principal) precum și de antrenorii de lot – D-nul Nicolae Iordăchescu, D-nul Ion Hrițcu, D-nul Ioan Andrei Tripa. În privința selecției componenței lotului național, D-nul Florentin Marinescu (Președintele Federației Române de Arte Marțiale) a avut și dânsul un cuvânt important de spus.

Prima zi de concurs – 27 oct. 2022 – a fost cea dedicată veteranilor și luptelor Ippon, care păstrează spiritul vechi al artelor marțiale, meciuri în care primul sportiv care punctează decisiv câștigă și în care se urmărește forma perfectă a tehnicilor executate împotriva unui adversar redutabil.

Lotul din România a luat prima medalie de argint prin veteranul Dumitru Amariei, iar primul titlu de Campion Mondial a fost obținut cu ajutorul lui George Octavian Paul – la Ippon, categoria Cadeți. Senioara Andreea Scurtu a urcat pe podium – obținând medalia de argint după trei meciuri frumoase ce au dus- o în finala în care a cedat victoria sportivei din Italia, care a fost mai rapidă și a beneficiat și de avantajul susținerii morale a fanilor italieni.

Toți aceștia ne-au demonstrat pe rând că tot ceea ce contează este determinarea de a îți urma visul, iar vârsta este doar o formă de exprimare a etapei de viață.

NOTE –

1. mai multe fotografii de la Campionatul Mondial de Karate IKU 2022, se regăsesc pe pagina de facebook a F.R.A.M. – link mai jos în articol

2. Rezultatele tuturor sportivilor români din lotul național, la acest CM de Karate IKU 2022, se regăsesc mai jos în acest articol, la final, sub formă de link.

Dumitru Amariei – la Campionatul Mondial Karate IKU 2022
(Sursă foto – pagina de FB. a CM de Karate IKU 2022, Italia)
Dumitru Amariei – la Campionatul Mondial Karate IKU 2022
(Sursă foto – pagina de Facebook a CM de Karate IKU 2022, Italia)
Paul Octavian – la Campionatul Mondial Karate IKU 2022
(Sursă foto – pagina de FB. a CM de Karate IKU 2022, Italia)
Andreea Scurtu – la Campionatul Mondial Karate IKU 2022
(Sursă foto – pagina de FB. a CM de Karate IKU 2022, Italia)

A doua zi de concurs – 28.oct. 2022 – a fost dedicată categoriilor de Kata – acea luptă cu un partener imaginar în care sportivii își demonstrează măiestria mișcărilor, ce la un moment dat pot fi comparate cu un dans. În Kata putem vedea concentrarea, determinarea, viteza, explozia dar și controlul exemplar al sportivului practicant de arte marțiale.

Ioana Popescu – sportivă de top a lotului național al României de Karate IKU și-a apărat titlul de Campioană Mondială obținut in 2019, atât la Kata cât și la Kumite. De data aceasta, în 2022 a obținut titlul de Campioană Mondială pe stilul ei și Vice – Campioană Mondială la interstiluri, cu zâmbetul pe buze, dar și cu mai multă determinare pentru următoarele zile de concurs.

La masculin, dintr-o categorie numeroasă, România a avut prima finală românească – Mihai Stanciu (Campionul Național 2022) și Alexandru Schein (Vice – Campionul Național 2022) , acesta din urmă câștigând finala Campionatului Mondial de Karate IKU 2022. Felicitările lotului au curs în aceeași măsură pentru ambii campioni.

Au avut prestații minunate și sportivii :

 • David Nistor (Cadeți) – medalie de aur
 • Christopher Haipl (Juniori) – medalie de argint
 • Ana Maria Bucșa, Bogdan Hrițcu, Denisa Rebenciuc, Andreea Bădulescu, Denissa Isabella Burz – care au obținut locuri pe podium
Ana Maria Bucșa – la Campionatul Mondial Karate IKU 2022
(Sursă foto – pagina de FB. a CM de Karate IKU 2022, Italia)
Bogdan Hrițcu – la Campionatul Mondial Karate IKU 2022
(Sursă foto – pagina de FB. a CM de Karate IKU 2022, Italia)
David Nistor – la Campionatul Mondial Karate IKU 2022
(Sursă foto – pagina de FB. a CM de Karate IKU 2022, Italia)

A treia zi de concurs – 29 oct. 2022 – a fost dedicată luptelor. În acest gen de meciuri contează foarte mult, pe lângă antrenamente, strategia, instinctul dar și dorința de a câștiga.

În prima parte a zilei – Ioana Popescu a inspirat întreaga echipă prin câștigarea a două categorii de luptă – 55 kg. și Absolute (Open). Determinarea și puterea de muncă a acestei sportive este admirată la nivel internațional, felicitările primite reflectând acest lucru.

Ne-au impresionat și reprezentat cu succes și :

 • Tania Maurisa MBoh – Campioană Mondială 2022,
 • Daiana Ihnatiuc – Campioană Mondială 2022
 • Andi Ambruș Venter  (Juniori) – Campion Mondial 2022
 • Alexandru Foltuț (Cadeți) – Campion Mondial 2022
 • Claudius Denis Donea (Minicadeți) – Campion Mondial 2022
 • Bogdan Hrițcu – Vice Campion Mondial 2022
 • Denisa Isabella Burz, Ileana Cuth, Andreea Balulescu, Sara Lipai, Antonia Nechita, Ștefania Lipai, Oana Andreea Sârbu – Muntean – care au urcat pe podium, fiecare la categoria sa,
 • la categoria Cadeți – a fost o nouă finală romanească în acest Campionat Mondial de Karate IKU ed. 2022 – Ionuț Vesa (Campion Mondial 2022) și Luchian Marco  (Vice Campion Mondial 2022) fiind cei doi protagoniști ai acesteia
 • Dan Hodoroga, Albert Dominik, Antonio Gheorghieș, Luca Lalescu, Tudor Ștefan Pleșa, David Nistor, Răzvan Tripa, Eduard Motora, Sergiu Gyenge, Gabriel Mutu – au urcat pe podium, fiecare la categoria sa.

Fiecare dintre componenții lotului a luptat pentru a aduce onoare și bucurie în sufletele lor , a celor pe care i-au reprezentat, și echipei României. Cele câteva secunde în care se află pe podium sau i se cântă imnul, sunt cele mai importante pentru orice sportiv – atunci simte că munca depusă în toți acei ani, a meritat efortul depus.

(mai multe fotografii de la Campionatul Mondial de Karate IKU 2022, se regăsesc pe pagina de facebook a F.R.A.M. – link mai jos în articol)

Ioana Popescu – la Campionatul Mondial Karate IKU 2022
(Sursă foto – pagina de FB. a CM de Karate IKU 2022, Italia)
Sara Lipai – la Campionatul Mondial Karate IKU 2022
(Sursă foto – pagina de FB. a CM de Karate IKU 2022, Italia)
Denis Donea – la Campionatul Mondial Karate IKU 2022
(Sursă foto – pagina de FB. a CM de Karate IKU 2022, Italia)

A patra zi de concurs – 30 oct. 2022 – a fost dedicată echipelor și premierii națiunilor.

Bucuria de a câștiga medalia de aur pentru România, a fost adusă de echipele de Kata Seniori (Mihai Stanciu, Alexandru Schein, Bogdan Hrițcu) , Kata Senioare (Ioana Popescu, Ana Maria Bucșa, Denissa Isabella Burz), Cadeți (David Nistor, Luchian Marco, Ionuț Vesa).

La prima participare în acest format de echipă – cadetele Antonia Nechita, Iarina Cristescu, Oana Andreea Sârbu Muntean – au câștigat medalia de argint.

În acest fel, România a câștigat per total la acest CM, cea mai bună poziție la Kata echipe.

România a obținut aur cu echipele de luptă (Seniori, Senioare) la rotativ, unde toți trei sportivii luptă un singur meci. În acest gen de meci tactic se vede sclipirea antrenorului de a face schimbările necesare în momentul oportun pentru a duce echipa la victorie.

Echipele de luptă – rotativ care au câștigat medalia de aur :

 – feminin –  Senioare – Ioana Popescu, Andreea Scurtu, Isabella Denissa Burz, Ileana Cuth;

– masculin – Seniori – Bogdan Hrițcu, Dan Hodoroga, Silviu Chirilă. Alexandru Fort.

Echipa de – masculin – Juniori – Luca Lalescu, Ambrus Andi Venter, Claudiu Jivan, a adus o medalie de aur la rotativ și o medalie de argint la probele clasice.

Echipa de Cadeți – masculin a câștigat medalia de bronz, iar o medalie de argint a fost câștigată pentru România de  echipa de Cadeți – feminin.

Echipa de Minicadeți – Denis Claudius Donea, Eduard Rusu, Sergiu Gyenge, Gabriel Mutu – a adus ultima bucurie de aur din acest sezon, pentru România , la Karate IKU.

Kata – Echipa de cadete Antonia Nechita, Iarina Cristescu, Oana Andreea Sârbu Muntean, la Campionatul Mondial Karate IKU 2022
(Sursă foto – pagina de FB. a CM de Karate IKU 2022, Italia)
Kata – Echipa de Senioare (Ioana Popescu, Ana Maria Bucșa, Denissa Isabella Burz) la Campionatul Mondial Karate IKU 2022
(Sursă foto – pagina de FB. a CM de Karate IKU 2022, Italia)
Echipa de Kata Seniori (Mihai Stanciu, Alexandru Schein, Bogdan Hrițcu) la Campionatul Mondial Karate IKU 2022
(Sursă foto – pagina de FB. a CM de Karate IKU 2022, Italia)
Kumite rotativ – Echipa de Seniori – Bogdan Hrițcu, Dan Hodoroga, Silviu Chirilă. Alexandru Fort, la Campionatul Mondial Karate IKU 2022
(Sursă foto – pagina de FB. a CM de Karate IKU 2022, Italia)

Echipa de arbitrii ce a reprezentat România la acest înalt nivel de campionat:

D-na Ioana Neagu, D-nul Ionuț Ștefănescu, D-nul Marius Mirică, D-nul Simion Băluță, D-nul Eugen Prisecian, D-nul Adrian Burzo, D-ra Tania Florina Avram.

Arbitrii Romăniei, la Campionatul Mondial de Karate IKU 2022, (Sursă foto – pagina de FB. a CM de Karate IKU 2022, Italia)

Trofeul de Vice Campioni Mondiali – România – a fost ridicat de Domnul Adrian Constantin Nagel (liderul lotului national al României de Karate IKU 2022) și de seniorul de vârstă – Domnul Nicolae Iordăchescu.

Momentul înmânării trofeului de Vice-Campioni Mondiali – România, la Campionatul Mondial de Karate IKU 2022, (Sursă foto – pagina de FB. a CM de Karate IKU 2022, Italia)

Rezultatele sportivilor legitimați în Federația Română de Arte Marțiale, care au participat la #CampionatulMondialDeKarateIKU2022, pot fi accesate AICI.

LINK-URI UTILE/USEFUL LINKS (conturi F.R.A.M. – Facebook si Instagram #federatiaromanadeartemartiale)

RO – Vă rugăm ca în cazul în care vă place o fotografie si doriți să le salvați / dați share, să menționați sursa (fotograful ) si competiția (Campionatul Mondial de Karate IKU, Italia, 2022).

EN- In the case you like a photo and you wish to save it / share it, please mention the source (the photographer) and the competition (National Championship of Karate IKU, Italy 2022)

……………….

Felicitări fiecărui sportiv român participant indiferent de locul obținut, fiecărui antrenor, fiecărui membru de echipă care a susținut aceste performanțe.

În spiritul fair-play-ului Federația Română de Arte Marțiale urează : Felicitări tuturor participanților! OSS!

Vă mulțumim tuturor pentru dăruirea către Artele Marțiale cât și pentru promovarea valorilor acestora. 
Federația Română de Arte Marțiale vă dorește tuturor succes în întreaga activitate!

……………….

Mulțumim celor care au oferit sursele de informare pentru acest articol.

Articol scris de D-nul Andrei Ioan Tripa și D-ra Ioana Lupescu,

Articol editat de: Ioana Lupescu (Manager Proiect – Comunicare și Imagine, Federația Română de Arte Marțiale) ; Tel: 0727.553.977, E-mail: office@fram.ro

……………………

Surse articol:

 • Federația Română de Arte Marțiale – Secretariat, Comunicare & Imagine
 • D-nul Andrei Ioan Tripa (membru Comisia de Organizare Competiții a Departamentului Karate IKU, din Federația Română de Arte Marțiale )
 • CM KARATE IKU 2022 Italia – fotografii oficiale ale Campionatului Mondial de Karate IKU 2022 , de pe pagina de Facebook ale acestui CM – Facebook